Sportosteopathie

Osteopathie steeds meer erkend

Osteopathie mag zich verheugen in steeds meer erkenning en waardering binnen de sport.

‘De osteopaat heeft superwerk verricht’ zei Laurens ten Dam deze zomer in Radio Tour de France na de behandeling van zijn rug door de ploeg-osteopaat. En ook voetballer Wesley Sneijder weet volgens de Telegraaf van 31 mei de weg naar de osteopaat te vinden. Bekend is het verhaal van Arjan Robben die door behandeling bij een osteopaat eindelijk blessurevrij kan spelen.

Waarbij helpt sportosteopathie?

Sportosteopathie helpt voor de behandeling van hardnekkige blessures.

  • peesblessures zoals lies of achillespees
  • tenniselleboog
  • polsproblemen
  • snint splint
  • rug- en bekkenklachten
  • nekklachten
  • schouderblessures
  • heupproblemen
  • terugkerende knieklachten
  • hardnekkige enkelproblemen

De osteopaat zoekt de oorzaak

Sportosteopathie is effectief omdat de oorzaak van uw blessure wordt opgezocht en behandeld en niet alleen de symptomen. Bij een werper of zwemmer met steeds terugkerende klachten van de rechter schouder bijvoorbeeld kan de oorzaak een vastzittende lever zijn.

De lever als orgaan functioneert weliswaar prima maar het verglijden met andere organen, middenrif en ribben gaat stroef. Dat trekt aan de schouder wat bij herhaald gooien of borstcrawl tot pees- of slijmbeursontsteking kan leiden.

De focus van de osteopaat ligt niet op de ontstoken pees, maar op de keten vanaf de oorzaak. Hij begint met het mobiliseren van de lever, dan de ribben, het schouderblad en het schoudergewricht. Door het ‘bevrijden’ van de schouder wordt de circulatie ter plaatse verbeterd en kan het lichaam de ontsteking overwinnen.

Tenniselleboog

Op dezelfde manier wordt een tenniselleboog benaderd. Spanning in de romp door een vastzittend orgaan (lever, maag of nier bv.) kan spanning in de schouder geven met als gevolg (gedeeltelijke) afklemming van bloedvaten naar de arm. De verminderde circulatie in de arm maakt de elleboogspier gevoelig voor overbelasting. Resultaat bij veel tennissen: een hardnekkige tenniselleboog.

Rugklachten

Rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een achtergebleven blokkade in het enkelgewricht na verstappen, of pijnlijke achillespezen door een vastzittende blaas en blokkade in het bekken na blaasontsteking. Belangrijk voor de osteopaat is steeds: zoek de oorzaak!

Oefenen, masseren en rekken worden pas echt effectief als de achterliggende oorzaak van een blessure is weggenomen.

Sportosteopathie oefeningen

We geven eenvoudige basisoefeningen mee om thuis het herstelproces te bevorderen.

Advies

U krijgt zo nodig adviezen over de noodzaak van een goede trainingsopbouw en dosering, over stressmanagement en gezonde voeding. Uigebreide trainingsprogramma’s kunt u bij uw eigen fysiotherapeut of club blijven doen, zoals u dat gewend bent.

sportosteopathie