Osteopathie

osteopathie grondlegger andrew taylor still

Wanneer osteopathie?

Chronische rugpijn, nek- en schouderklachten, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, slechte darmwerking, buikpijn…, veel mensen kunnen tijdenlang leven met een vervelende pijn in hun lijf. Ze zijn in het ziekenhuis grondig onderzocht maar zonder resultaat, de dokter kan geen oorzaak vinden. Er mee leren leven is vaak het enige advies.

In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar vaak kunnen die de oorzaak niet wegnemen, waardoor het probleem steeds terugkomt. In zo’n geval kan een osteopaat worden geraadpleegd.

Wat doet een osteopaat?

De ruim 500 Nederlandse osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar bewegingsbeperkingen in het lichaam als mogelijke oorzaak van pijnklachten. Bij langdurige rugpijn bijvoorbeeld kunnen vastzittende wervels de oorzaak zijn, maar ook bewegingsbeperkingen van de lever, nieren, darmen of de blaas.

Een osteopaat onderzoekt niet alleen de regio waar de pijn optreedt, maar het hele lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de grootste bewegingsbeperkingen aantreft. Zie ook onze pagina’s voor baby osteopathie, kinderosteopathie, osteopathie voor volwassenen en sportosteopathie.

Osteopathie is een manuele geneeskunde, dat wil zeggen dat de osteopaat bij de behandeling alleen zijn handen gebruikt. Apparaten of medicijnen komen er niet aan te pas. De behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

In het ziekenhuis kan middels Röntgenfoto’s en MRI-scans gekeken worden naar de vorm en structuur van botten en weefsels. Als die in orde zijn en het doet toch pijn dan is de oorzaak voor de arts onduidelijk.  De osteopaat kan met getrainde gevoelige handen voelen waar spanningen en bewegingsbeperking zittten.

baby osteopaat

De naam osteopathie

Osteopathie is een samenvoeging van de twee Griekse woorden ‘osteon’ en ‘pathos’.
‘Osteon’ betekent weefsel, de meest dichte vorm van weefsel is ‘os’, wat bot betekent en ‘pathos’ (denk aan b.v. sympathie) betekent gevoel. In de osteopathie gaat het om het voelen van de (beweging van de) weefsels.

Grondlegger Andrew Taylor Still

(foto links)

De osteopathie vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw in Amerika, de grondlegger is de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met zijn eigen nieuwe inzichten en ervaringen. Zo constateerde hij dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid.

Alles beweegt

Andrew Taylor Still ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met speciale handelingen herstelde hij de beweeglijkheid, om zo een genezende effect op het lichaam uit te oefenen.

Deze behandelwijze was toen al en is nu nog steeds revolutionair omdat het lichaam wordt aangezet tot zelfgenezing op ogenschijnlijk eenvoudige en subtiele wijze. Een bekende uitspraak van Still is: ‘waar weefsels goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte geen kans.’

In 1891 stichtte Still in Kirksville ‘The American School of Osteopathie’. Dit was het startsein voor een verdere uitwerking en ontwikkeling van de osteopathie.

osteopathie taylor still

Osteopathie anno nu

Vanuit Amerika is Osteopathie al voor de oorlog overgewaaid naar Engeland en heeft zich daar een gewaardeerde plaats verworven in de gezondheidszorg. Leden van de Engelse koninklijke familie laten zich regelmatig behandelen door een osteopaat. Prinses Diana was beschermvrouwe van de Engelse osteopathie vereniging.
Via Engeland, Frankrijk en Belgie verspreid de osteopathie zich verder in Europa. Naar Duitsland, Zwitserland, Scandinavie en de laatste 20 jaar ook naar Nederland.

Osteopathie in Nederland

De laatste 20 jaar is de osteopathie snel gegroeid in Nederland. De Nederlandse Vererniging voor Osteopathie (NVO) heeft anno 2012 meer dan 500 leden. De kwaliteit van het vak wordt bewaakt door het Nederlandse Reginster voor Osteopathie (NRO). Dit gebeurt door het controleren van de opleiding en de bijscholing van de osteopaten in Nederland.

Osteopathie en Sport

Bekende sporters zoals Arjen Robben weten de osteopaat te vinden en ook de Rabo wielerploeg heeft een osteopaat in dienst genomen. Zie ook onze pagina over sportosteopathie.